2013. május 23., csütörtök

Sisak a divat!?

Két francia DJ-nek köszönhetően újra divat lett a sisak! Guy-Manuel de Homem-Christo és Thomas Bamgalter 1999 szeptemberében viselt először sisakot, és valahogy ezidőtájt indult útjának a Daft Punk mánia.



A nagysikerű francia duó pár hete tért vissza, és ahogy azt vártuk, azonnal felkavarta a pop kultúra egyébként sem álló vizét. Természetesen a 'Random Access Memory' lemezt új imázs is követte, amiben nagy szerepet játszott Hedi Slimane is. Na de ne fussunk ennyire előre... Az első sisakok még a LED lámpáktól voltak feltűnőek - mindez a 2000-es évek elején -, amit még a LED FX társaság és az Alterian Inc. cég közösen készített a csapatnak. Majd jött a 'Harder, Better, Faster, Stronger' kislemez és az Interstella 5555 japán-francia rajzfilm, és a sisakokat felváltotta a japán mesék ihlette figurák. Be kell vallanom, hogy e szám 2007-es változata óta imádom a francia párost, és azóta követem figyelemmel a csapat YouTube csatornáját is. Nem kellett sokat várni, hogy a manga figurákat újra futurisztikus sisakok váltsák, hiszen 2009-ben érkezett is az új lemez, ami egyben a Tron mozi filmzenéje volt. Az akkori sisakokat a film vizuális tervezésével megbízott iroda, a Ironhead Studios készítette, mely nagyban hasonlított a filmben látott darabokra.



A duó és a divat 2012 októberében fonódott össze (újra) szorosabban, mikor Hedi Slimane felkérte a két DJ-t, hogy ők legyenek a Saint Laurent  2013-as tavaszi női bemutatójának zenei producerei. Már ekkor sejteni lehetett, hogy valami készülőben van, és egyre több pletyka kapott szárnyra a francia márka és a Daft Punk kollaborációjáról. Majd az év márciusában érkezett is az első hivatalos videó a Saint Laurent-től (itt), és immár hivatalossá vált, hogy a francia brand kreatív vezetőjéhez köthető a duó új imázsa, na és a kultikus sisakok. A megjelenést követően a legismertebb divatmagazinokat ellepték a Hedi Slimane által tervezett sisakok és a flitteres Saint Laurent zakók, és természetesen a Daft Punk. 

GQ May 2013 

S miért merem kijelenteni, hogy hatással van a divatra a francia Daft Punk? Minden a 2005-ös tavaszi Viktor & Rolf kollekcióval kezdődött! A bemutató 25 fekete szettjét koronázta meg bukósisak, amit a -bemutató másik felén - könnyed rózsaszínek váltották, s egy suttogó női hang, mely a márka akkori új parfümjének nevét suttogta: Flowerbomb. Ahogy a női divatban, úgy a férfi divatban is ott a Daft Punk. A mindig őrült John Galliano, aki 2007-es őszi bemutatóján inspirálódott a tradicionális mongol katonák sisakjaiból. Galliano, és a Saint Laurent-en kívül Thom Browne is ismert polgárpukkasztó szettjeiről, aki legutóbb a 2012-es őszi kollekciójában dolgozta fel újra a sisakok fogalmát, íme:

Thom Browne Fall 2012

Viktor & Rolf Spring 2005

Forrás: Swide

Ha tetszett, kövess Facebook-on és Tumblr-on, vagy kérdezz az ask.fm-en!

Már Twitter-en is eléhettek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése